Sposób przygotowania:
Drobna fasolka w sosie pomidorowym
1. Fasolę przepłukałam, a następnie zalałam wodą i moczyłam (najlepiej całą noc). Całość przelałam do garnka, dodałam kostkę rosołową, ziele i liście laurowe, gotowałam, aż zmiękła. 2. W tym czasie kiełbasę i cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam na niego najpierw kiełbasę, a później cebulę. Przesmażyłam, aż się zarumieniły. Odstawiłam. 3. Gdy fasola była prawie miękka, dodałam do niej przecier pomidorowy i kiełbaskę z cebulką. Wymieszałam, dolałam trochę wody (kilka centymetrów nad powierzchnię fasolki) i dusiłam, aż fasola całkiem zmiękła. 4. Dodałam keczup, doprawiałam papryką mieloną, solą i pieprzem. Mąkę rozrobiłam w małej ilości wody, dodałam do fasolki i zagotowałam. Zdjęłam z ognia.