BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Drodżówka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubimy domowe wypieki. Najlepiej oczywiście smakują z domowymi dżemami i konfiturami. Zdrowe , domowe , najlepsze.

Drodżówka z kruszonką

Składniki:

Drodżówka z kruszonką

 

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 2 jaja (odrobinę odkładam do posmarowania)
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 dag drożdzy świeżychszklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

Drodżówka z kruszonką
Drożdze kruszę i zalewam odrobiną ciepłego mleka i dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn zacznie pracować mieszam go z resztą składników drewnianą łyżką. Nakrywam i odstawiam. Po pól godzinie ponownie mieszam. Nastęonie przekładam do długiej keksówki. Zostawiam by wyrosło. Smaruję jajkiem i posypuję roztarta w rękach kruszonką Piekę 35 min w 180 st