Sposób przygotowania:
Drożdżówka z kruszonką
Mleko podgrzać z cukrem i margaryną.Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do misy wbić jaja, ubić mikserem i dodać rozczyn.Wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Chwilkę wyrabiać drewnianą łyżką i odstawić ciasto okryte czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Do miski włożyć margarynę,cukier,mąkę,cukier waniliowy i proszek budyniowy.Palcami wyrobić kruszonkę i posypać ciasto. Po 20 minutach włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec przez ok. 30-35 minut.
bajtek