Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drożdżówka z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżówka z kruszonką , pychotka

Drożdżówka z kruszonką

Składniki:

Drożdżówka z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z kruszonką
Mleko podgrzać z cukrem i margaryną.Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do misy wbić jaja, ubić mikserem i dodać rozczyn.Wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Chwilkę wyrabiać drewnianą łyżką i odstawić ciasto okryte czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Do miski włożyć margarynę,cukier,mąkę,cukier waniliowy i proszek budyniowy.Palcami wyrobić kruszonkę i posypać ciasto. Po 20 minutach włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec przez ok. 30-35 minut.

Tagi:

jajko jajka