dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do ciasta można dodać rodzynki lub inne bakalie.

Drożdżak

Składniki:

Drożdżak

 

  • 1 1/2 szkl cukru
  • 6 jaj
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl oleju
  • 2 szkl mleka
  • 1 kg mąki
  • Kruszonka:
  • 10 dag masłą
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżak
Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłaego mleka dodajemy drożdże, cukier, olej, rozmącone jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 5 - 6 godzin.
Następnie dodajemy stopniową mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blache.
Składniki kruszonki zaganiatamy i kruszymy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny.
Smacznego.