iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowa bułka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Troszkę przypomina chałkę i pysznie smakuje z masłem, pomysł podpatrzyłam na stronie Tesco.

Drożdżowa bułka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowa bułka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa bułka
Całą mąkę przesiać najlepiej do miski i wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać do mąki razem z jajkiem i rozpuszczonym, przestudzonym masłem, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni i być lśniące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po około godzinie z ciasta uformować okrągłą i dużą bułkę, posmarować ją rozmąconym jajkiem i powtykać w wierzch połówki śliwek, a pomiędzy nimi żurawinę. Bułkę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem formie i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 min w temp. 180st. Bułka smakuje sucha jak i posmarowana masłem.
Drożdżowa bułka
ciasto po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia
Drożdżowa bułka
po wyrośnięciu uformować dużą bułkę i powtykać w nią owoce
Drożdżowa bułka
po upieczeniu odstawić do wystudzenia