Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki mamy
Drożdże ucieramy ze szklanką cukru, 25 dkg mąki i połową ciepłego mleka. Zostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość.
Do miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Żółtka i całe jajko ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy masę jajeczną do mąki, na przemian z resztą mleka i roztopionym masłem. Jeśli ciasto zbyt lepi się do dłoni należy dosypać nieco mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi swoją objętość na dłoń nabieramy porcję ciasta. Nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy brzegi by powstała bułeczka. Układamy na podsypanej mąką blaszce. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Porcja na 30 bułeczek.
Do miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Żółtka i całe jajko ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy masę jajeczną do mąki, na przemian z resztą mleka i roztopionym masłem. Jeśli ciasto zbyt lepi się do dłoni należy dosypać nieco mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi swoją objętość na dłoń nabieramy porcję ciasta. Nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy brzegi by powstała bułeczka. Układamy na podsypanej mąką blaszce. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Porcja na 30 bułeczek.