misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Drożdżowe bułeczki mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie, słodkie bułeczki zawsze znikają w oka mgnieniu

Drożdżowe bułeczki mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki mamy

 

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • dżem
  • białko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki mamy
Drożdże ucieramy ze szklanką cukru, 25 dkg mąki i połową ciepłego mleka. Zostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość.



Do miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.



Żółtka i całe jajko ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy masę jajeczną do mąki, na przemian z resztą mleka i roztopionym masłem. Jeśli ciasto zbyt lepi się do dłoni należy dosypać nieco mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.



Gdy podwoi swoją objętość na dłoń nabieramy porcję ciasta. Nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy brzegi by powstała bułeczka. Układamy na podsypanej mąką blaszce. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Tuż przed pieczeniem każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Porcja na 30 bułeczek.
Drożdżowe bułeczki mamy
Przygotowany zaczyn powinien podwoić swoją objętość
Drożdżowe bułeczki mamy
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni ale nie może być zbyt twarde
Drożdżowe bułeczki mamy
Z ciasta formujemy bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia