Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe
Mąkę przesiać do miski, mleko podgrzać. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki (odebrane z tej przesianej), 1/2 łyżki miodu i połowę mleka. Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć. Z połowy zetrzeć skórkę i zabezpieczyć ją przed wyschnięciem (np. przykrywając spodeczkiem). Wycisnąć sok.
Do przesianej mąki dodać sól, sok pomarańczowy, resztę miodu, olej i wyrośnięte drożdże. Mieszając dolewać resztę mleka do uzyskania dość luźnego, ale dającego się swobodnie wyrabiać ciasta. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 15 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko przerobić, podzielić na 9 kawałków, z każdego utoczyć wałeczek i zawiązać go w supełek.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).Wystudzić na kratce.
Cukier puder utrzeć z rumem i ewentualnie wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Polukrować wystudzone bułeczki.
Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć. Z połowy zetrzeć skórkę i zabezpieczyć ją przed wyschnięciem (np. przykrywając spodeczkiem). Wycisnąć sok.
Do przesianej mąki dodać sól, sok pomarańczowy, resztę miodu, olej i wyrośnięte drożdże. Mieszając dolewać resztę mleka do uzyskania dość luźnego, ale dającego się swobodnie wyrabiać ciasta. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 15 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko przerobić, podzielić na 9 kawałków, z każdego utoczyć wałeczek i zawiązać go w supełek.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).Wystudzić na kratce.
Cukier puder utrzeć z rumem i ewentualnie wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Polukrować wystudzone bułeczki.
gosia56
2milutka
Mniam1
MagdaMM
edytaha
Proszę, częstujcie się (szkoda, ze tylko wirtualnie) :)
edytaha
Madziu, jak miło, że zajrzałaś do mnie, stęskniłam się już za Tobą :)