edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie.

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe

 

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • około 200 ml mleka + ewentualnie jeszcze troszkę, jeśli pomarańcza nie jest bardzo soczysta
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • LUKIER:
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki rumu
  • ewentualnie woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe
Mąkę przesiać do miski, mleko podgrzać. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki (odebrane z tej przesianej), 1/2 łyżki miodu i połowę mleka. Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć. Z połowy zetrzeć skórkę i zabezpieczyć ją przed wyschnięciem (np. przykrywając spodeczkiem). Wycisnąć sok.

Do przesianej mąki dodać sól, sok pomarańczowy, resztę miodu, olej i wyrośnięte drożdże. Mieszając dolewać resztę mleka do uzyskania dość luźnego, ale dającego się swobodnie wyrabiać ciasta. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 15 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie krótko przerobić, podzielić na 9 kawałków, z każdego utoczyć wałeczek i zawiązać go w supełek.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).Wystudzić na kratce.

Cukier puder utrzeć z rumem i ewentualnie wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Polukrować wystudzone bułeczki.
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe
Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników.
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe
Z ciasta uformować wałeczki i zawiązać je w supełki.
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe
Przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe
Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę do wystudzenia.