Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drożdżowe bułeczki z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i kruche bułeczki z cukrem

Drożdżowe bułeczki z cukrem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z cukrem

 

  • 1/2 kg maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • olejek cytrynowy
  • 1/2 kostki masła (100 gram)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • 1 małe jajko
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z cukrem
Mleko lekko podgrzać i odlać pół szklanki .Do odlanego mleka dodać pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru.Mieszać aż się rozpuści dodać ok. dwie łyżki maki ,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do misy i wymieszać z solą .Dodać z wyszorowanej cytryny startą skórkę ,cukry.Żółtka utrzeć z cukrami dodać mąkę,resztę letniego mleka i rozczyn. Lekko przemieszać i dodać stopione, ostudzone masło i olejek cytrynowy.Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić przykryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia.Jak podwoi swoja objętość to wyłożyć na stół lub stolnicę wysypaną mąką .Rozwałkować ciasto na ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki.Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple do wyrośnięcia.Jak bułeczki wyrosną to posmarować rozmąconym z odrobiną wody jajkiem .Posypać cukrem i piec w 160 stopniach przez ok. 20 minut.Muszą się ładnie zarumienić .
Drożdżowe bułeczki z cukrem
Moje wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułeczki drożdżowe z cukrem
Drożdżowe bułeczki z cukrem
Na zdjęciu pokazane jest rozwałkowane ciasto i wycięte bułeczki