Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z cukrem
Mleko lekko podgrzać i odlać pół szklanki .Do odlanego mleka dodać pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru.Mieszać aż się rozpuści dodać ok. dwie łyżki maki ,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do misy i wymieszać z solą .Dodać z wyszorowanej cytryny startą skórkę ,cukry.Żółtka utrzeć z cukrami dodać mąkę,resztę letniego mleka i rozczyn. Lekko przemieszać i dodać stopione, ostudzone masło i olejek cytrynowy.Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić przykryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia.Jak podwoi swoja objętość to wyłożyć na stół lub stolnicę wysypaną mąką .Rozwałkować ciasto na ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki.Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple do wyrośnięcia.Jak bułeczki wyrosną to posmarować rozmąconym z odrobiną wody jajkiem .Posypać cukrem i piec w 160 stopniach przez ok. 20 minut.Muszą się ładnie zarumienić .