nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pulchne, słodkie, mięciutki bułeczki świetne zarówno jako deser, jak i nadają się na śniadanie, czy kolację.

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

 

  • 0,5kg mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 6 łyżek oleju
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dżem jabłkowy
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym
Z rozkruszonych drożdży, 1 łyżki białego cukru oraz 1/3 całej ilości ciepłego mleka (podgrzanego, ale nie nazbyt gorącego) zrobić rozczyn mieszając ze sobą wszystkie wymienione składniki. Jak drożdże się rozpuszczą dodajemy do nich 3 płaskie łyżki mąki i wszystko mieszamy dokładnie, by powstała jednolita konsystencja. Połączone składniki zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około pół godziny. Po upływie tego czasu do drożdżowego rozczynu dodać mąkę, jajko, pozostałą ilość mleka i białego cukru, cukier waniliowy, olej oraz szczyptę soli. Ze wszystkich produktów zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na bok ponownie przykrywając je ściereczką na około 1,5 godziny, aby zwiększyło swoją objętość. Po upływie tego czasu odrywamy po kawałku wyrośniętego ciasta, spłaszczamy go na dłoni, nakładamy na jego środek troszkę dżemu jabłkowego i zawijając dżem w ciasto formując przy tym bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blaszce z piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Smarować bułeczki po wierzchu białkiem i posypywać cukrem perlistym. Piec bułeczki w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut, aż będą rumiane. Bułeczki pysznie smakują zarówno z kawą, jak i z zimnym mlekiem, czy ciepłym kakao.