Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżowe bułeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kiedy sezon na borówki w pełni korzystamy z darów lasu i przygotowujemy z nimi wszelakie pyszności, u mnie dzisiaj ciepłe bułeczki :)

Drożdżowe bułeczki z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z jagodami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z jagodami
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy borówki i po około 1/3 łyżeczki cukru, zwijamy rogi do środka tworząc kulkę, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut doi zarumienienia. Podajemy posypując cukrem pudrem.
Drożdżowe bułeczki z jagodami
Etap 1 z mleka cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn
Drożdżowe bułeczki z jagodami
Etap 2 do miski wsypujemy mląkę dodajemy jajka olej i sól
Drożdżowe bułeczki z jagodami
Etap 3 dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowe bułeczki z jagodami
Etap 4 gotowe do upieczenia bułeczki drożdżowe