Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z jagodami
Mleczko kokosowe podgrzać i wymieszać w nim drożdże, 2 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać wymieszać z resztą cukru,dodać 2 jajka,olej i stopione masło, dolać mleczko kokosowe z drożdżami ,zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Jagody odcedzić z nadmiaru soku .
Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pociąć w dość duże prostokąty, dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć na całej długości cienką warstwę jagód, następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta, uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się ,aż pod spód bułki ).
Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce ,posmarować trzecim jajkiem, posypać cukrem, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.180 do 30-35 min.
Bułki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe.
Jagody odcedzić z nadmiaru soku .
Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pociąć w dość duże prostokąty, dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć na całej długości cienką warstwę jagód, następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta, uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się ,aż pod spód bułki ).
Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce ,posmarować trzecim jajkiem, posypać cukrem, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.180 do 30-35 min.
Bułki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe.