iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Słodkie bułeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię takie bułeczki bo dzięki nim można poczuć smak lata.

Słodkie bułeczki z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodkie bułeczki z jagodami

 

  • 1 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek masła stopionego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 słoiki jagód pasteryzowanych lub mrożonych
  • cukier kryształ

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki z jagodami
Mleczko kokosowe podgrzać i wymieszać w nim drożdże, 2 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać wymieszać z resztą cukru,dodać 2 jajka,olej i stopione masło, dolać mleczko kokosowe z drożdżami ,zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Jagody odcedzić z nadmiaru soku .

Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pociąć w dość duże prostokąty, dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć na całej długości cienką warstwę jagód, następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta, uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się ,aż pod spód bułki ).
Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce ,posmarować trzecim jajkiem, posypać cukrem, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.180 do 30-35 min.
Bułki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe.
Słodkie bułeczki z jagodami
Ciasto pociąć na prostokty i dłuższy bok naciąć do połowy wysokości
Słodkie bułeczki z jagodami
Na całej długości całego boku ułożyć jagody i zacząć zwijać
Słodkie bułeczki z jagodami
Bułeczki ułozyć na wysmarowanej blaszce, posmarować jajkiem