Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Drożdżowe bułeczki z mięsem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

zostało mięso z rosołu a na pierogi nie mieliśmy ochoty...zrobiłam więc pyszne bułeczki

Drożdżowe bułeczki z mięsem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z mięsem

 

  • CIASTO:
  • 2,5-3 szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml)
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 1 czubata łyżka zimnego masła
  • 1 jajko
  • trochę mąki do posypania blatu

 

  • FARSZ:
  • ok. 0,5-0,75 kg mięsa gotowanego (ja zużyłam wołowe+drobiowe z rosołu)
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 jajko
  • do smaku: pieprz ziołowy, majeranek suszony otarty, sól
  • do posmarowania:
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z mięsem
CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min. FARSZ: mięso, pietruszkę i marchewkę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia, dodać do mięsa. Dodać też jajko, doprawić farsz obficie pieprzem ziołowym, majerankiem i solą, dokładnie wyrobić. Żółtko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na niezbyt cienkie placki i szklanką albo miseczką wykrawać kółka (parzystą ilość). Na połowie kółek ułożyć kopiastą dużą łyżkę farszu, brzeg posmarować żółtkiem z mlekiem, przykryć pozostałymi kółkami, docisnąć dokładnie brzegi aby się zlepiły, można je pozawijać w falbanki. Na wierzchu każdej bułeczki zrobić nacięcie na krzyż i posmarować całość żółtkiem. Bułeczki układać na natłuszczonej albo wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. Przed podanie dobrze odstawić na 10-15 min. bo farsz jest bardzo gorący. Podawać na gorąco, jako przekąskę albo dodatek do czystych zup. Doskonałe są też na zimno. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 dość dużych bułeczek.