Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Drożdżowe ciasto florenckie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe florenckie najlepsze jeszcze na ciepło ze szklanką mleka lub kakao... polecam

Drożdżowe ciasto florenckie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe ciasto florenckie

 

  • SKŁADNIKI:
  • 15g świeżych lub 1 paczka aktywnych suchych drożdży
  • 250ml letniej wody
  • 500g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 150g cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 90 gram stopionego masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto florenckie
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuść w letniej wodzie i zostawić na 10-15 minut. Do miski przesiej mąkę i wlej rozczyn z drożdży. Zagnieć energicznie gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulkę i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrób wyrośnięte ciasto, po czym dodawaj stopniowo żółtka, oba cukry, masło, skórkę pomarańczową oraz sól. Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej mąką formy (20x30cm) i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.Gdy ostygnie podawaj oprószone cukrem pudrem.* przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" Bellona
Drożdżowe ciasto florenckie
Ciasto po dwóch godzinach leżakowania...
Drożdżowe ciasto florenckie
po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem...