simpel

simpel

Kuchcik
[Przepisów: 17]

Czarne ciasto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czarne ciasto z dynią polecam serdecznie

Czarne ciasto z dynią

Składniki:

Czarne ciasto z dynią

 

  • 1 szklanka mąki
  • 3 / 4 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 / 4 szklanki kakao
  • 1 i 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 / 4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duże białko
  • 1/4 rozpuszczonej margaryny Kasi
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • polewa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka maślanki
  • 2 łyżki posiekanej czekolady
  • dodatkowo: łyżka Kasi i bułka tarta

Sposób przygotowania:

Czarne ciasto z dynią
ozgrzać piekarnik do 180st. Formę do babki wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
Połączyć obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól w misce.
Wymieszać maślankę, puree z dyni i brązowy cukier w dużej misce mikserem na niskich obrotach.
Dodać całe jajko i białko, mieszać. Wmieszać masło i wanilie. Stopniowo dodawać suche składniki, mieszając, aż sie wszystko połączy. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ciasto, aż drewniany szpikulec wychodzi tylko bardzo delikatnie lekko wilgotny, ok 75 minut. Ostudzić na siatce przez 15 minut. Wyjąć i studzić około 2 godzin. Zrbić polewę i udekorować ciasto: wymieszać cukier puder i łyżke maślanki w małej misce, mieszając, aż całkowicie masa będzie gładka. Polać ciasto i posypać kawałkami czekolady.