Sposób przygotowania:
Czarne ciasto z dynią
ozgrzać piekarnik do 180st. Formę do babki wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
Połączyć obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól w misce.
Wymieszać maślankę, puree z dyni i brązowy cukier w dużej misce mikserem na niskich obrotach.
Dodać całe jajko i białko, mieszać. Wmieszać masło i wanilie. Stopniowo dodawać suche składniki, mieszając, aż sie wszystko połączy. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ciasto, aż drewniany szpikulec wychodzi tylko bardzo delikatnie lekko wilgotny, ok 75 minut. Ostudzić na siatce przez 15 minut. Wyjąć i studzić około 2 godzin. Zrbić polewę i udekorować ciasto: wymieszać cukier puder i łyżke maślanki w małej misce, mieszając, aż całkowicie masa będzie gładka. Polać ciasto i posypać kawałkami czekolady.
Połączyć obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól w misce.
Wymieszać maślankę, puree z dyni i brązowy cukier w dużej misce mikserem na niskich obrotach.
Dodać całe jajko i białko, mieszać. Wmieszać masło i wanilie. Stopniowo dodawać suche składniki, mieszając, aż sie wszystko połączy. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ciasto, aż drewniany szpikulec wychodzi tylko bardzo delikatnie lekko wilgotny, ok 75 minut. Ostudzić na siatce przez 15 minut. Wyjąć i studzić około 2 godzin. Zrbić polewę i udekorować ciasto: wymieszać cukier puder i łyżke maślanki w małej misce, mieszając, aż całkowicie masa będzie gładka. Polać ciasto i posypać kawałkami czekolady.