Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto z dynią i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne ciasto z dynią, białą czekoladą, rodzynkami i polewą jogurtową

Ciasto z dynią i białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z dynią i białą czekoladą

 

  • 2 szklanki startej dyni
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,75 szklanki oleju
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g rodzynków
  • Na polewę:
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z dynią i białą czekoladą
Dynię startą na dużych oczkach odstawić by puściła sok. Czekoladę posiekać w drobną kostkę. W misce ubić jajka z cukrem na puszysta jasną masę. Wlewać wolną strużką olej, cały czas miksując. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem. Wsypać na 2 tury do masy i zmiksować. Dynię dobrze odcisnąć z soku. Dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać rodzynki i posiekaną czekoladę, zamieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić.Jogurt zmieszać z miodem, polać ciasto i podawać
Ciasto z dynią i białą czekoladą
Dynię startą na dużych oczkach odstawić by puściła sok. Czekoladę posiekać w drobną kostkę.
Ciasto z dynią i białą czekoladą
W misce ubić jajka z cukrem na puszysta jasną masę. Wlewać wolną strużką olej, cały czas miksując.
Ciasto z dynią i białą czekoladą
W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem. Wsypać na 2 tury do masy i zmiksować.
Ciasto z dynią i białą czekoladą
Dynię dobrze odcisnąć z soku. Dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać rodzynki i posiekaną czekoladę, zamieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić.