Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mamy sezon na śliwki węgierki, więc to ciasto musi zagościć na rodzinnym stole...

Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki

 

 

  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki, najlepsza byłaby krupczatka, ale może być tortowa pszenna
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny

 

  • Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki
Przepis pochodzi z archiwum mojej babci. Ponieważ było nas sporo w domu babcia robiła zawsze wielką blachę, stąd podane proporcje są na blaszkę o rozmiarach 30x40cm. Margarynę lub masło rozpuścić. Mleko podgrzać, ma być letnie. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać kilka łyżek letniego mleka i nieco mąki, wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. W międzyczasie, ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do nich resztę mleka, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz, mąkę i wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto drewnianą łyżką (nie wiem dlaczego drewnianą łyżką, ale babcia zawsze mnie uczulała, że ma być drewniana i koniec). Przekładamy gotowe ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Uformować placek. Wydrylowane śliwki ułożyć gęsto obok siebie na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier włożyć pokawałkowaną margarynę. Rozetrzeć wszystko w palcach, rozłożyć równomiernie na śliwkach. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 60-70 min., w zależności od piekarnika. Ja nie piekę na termoobiegu bo mi się zepsuł  wieki temu, mam włączoną dolną i górna grzałkę. Blaszkę umieszczam pośrodku piekarnika. Piekarnik oczywiście elektryczny. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące polewamy lukrem. Zostawiamy do ostudzenia. Aby wykonać lukier wsypujemy do głębokiego naczynia cukier puder, dodajemy śmietanę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką. Ciasto wychodzi bardzo słodkie, choć ja bardzo lubię tą słodycz połączoną z kwaskowatymi śliwkami. Jeśli jednak komuś wydaje się że będzie za słodkie może zrezygnować z lukru, ale z kolei polukrowane ciasto tak szybko nie wysycha. To samo ciasto można też upiec z rabarbarem. Smacznego!
Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki
Przygotowane składniki do ciasta (bez składników na lukier i kruszonkę)
Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki
Układamy artystycznie węgierki na cieście
Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki
Śliwki już posypane kruszonką
Drożdżowe ciasto ze śliwkami wg szklanki
za chwilę blaszka powędruje do piekarnika

Tagi:

ciasto śliwki