Sposób przygotowania:
Drożdżowe jagodzianki
Drożdże dobrze rozcieramy z 1 łyżką cukru,ciepłego mleka i mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś pół godziny w ciepłe miejsce. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże i utarte jajka,mieszamy,stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy ciasto,na koniec dodajemy stopione masło.Zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jagody lub borówki rozgniatamy widelcem ( najlepiej przed wałkowaniem ciasta). Ciasto wałkujemy,kroimy na kwadraty,na każdy nakładamy porcje jagód i zwijamy bułeczki,zlepiając brzegi. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.