Sposób przygotowania:
Drożdżowe jagodzianki wg IwonaM
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jagody wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, delikatnie by owoce się nie pogniotły. Ciasto przerobić i podzielić na kilka kawałków ( u mnie 18 sztuk ). Każdy kawałek ciasta delikatnie rozbić w dłoni i nałożyć po 2 kopiate łyżeczki jagód i zlepić, tworząc w dłoni zgrabne bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce miedzy bułeczkami, bo ładnie podrosną. Piec ok 20 min w temp. 180'C. Cukier puder wymieszać z wodą i polać upieczone jagodzianki. Smacznego !!