IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Drożdżowe kokardki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste w wykonaniu i bardzo dobre ciasteczka

Drożdżowe kokardki

Składniki:

Drożdżowe kokardki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe kokardki
Drożdże rozetrzeć razem z cukrem.
Kiedy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną i żółtkami.
Mąkę wygnieść z masłem, dodać skórkę cytrynową oraz rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1 cm.
Jeden prostokąt posmarować marmoladą, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Pokroić w paski szerokości 1,5 – 2 cm i długości 5 – 6 cm.
Paski 1 raz skręcić, formując kokardki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Piec kokardki na rumiano około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić i polukrować.
Lukier: cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny.

Tagi:

kokardki