Sposób przygotowania:
Drożdżowe kokardki
Drożdże rozetrzeć razem z cukrem.
Kiedy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną i żółtkami.
Mąkę wygnieść z masłem, dodać skórkę cytrynową oraz rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1 cm.
Jeden prostokąt posmarować marmoladą, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Pokroić w paski szerokości 1,5 – 2 cm i długości 5 – 6 cm.
Paski 1 raz skręcić, formując kokardki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Piec kokardki na rumiano około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić i polukrować.
Lukier: cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny.
Kiedy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną i żółtkami.
Mąkę wygnieść z masłem, dodać skórkę cytrynową oraz rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1 cm.
Jeden prostokąt posmarować marmoladą, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Pokroić w paski szerokości 1,5 – 2 cm i długości 5 – 6 cm.
Paski 1 raz skręcić, formując kokardki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Piec kokardki na rumiano około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić i polukrować.
Lukier: cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny.