Sposób przygotowania:
Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym seremEtap 1
Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajko, cukier i kurkumę.
Etap 2
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Nadzienie: Twaróg rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Etap 4
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 części. Z każdej części ciasta uformować kulę, mocno ją spłaszczyć, ponacinać na około (środek zostawić cały). Każdy nacięty kawałek uformować w promyk słoneczka. Drożdżowe słoneczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 5
Każdy promyk naciąć w środku nożem. Ciasto przykryć i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia. Następnie w środku każdego słoneczka zrobić wgłębienie (np. małym kieliszkiem lub nakrętką od napoju). Do wgłębień rozłożyć serowo-miętowe nadzienie.
Etap 6
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
misia5
Beatris