Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Takie słoneczko z zielonym miętowym środkiem ucieszy niejednego łasucha, zarówno tego małego, jak i dużego.

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem

Składniki:

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem

Ciasto:

Nadzienie:

  • 125 g twarogu półtłustego
  • 1/6 szklanki syropu miętowego
  • 1 żółtko
  • 3 czubate łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem

Etap 1

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem
Mleko z drożdżami masło jajko cukier i kurkuma dodane do mąki.

Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajko, cukier i kurkumę.

Etap 2

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem
Zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 3

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem
Rozgnieciony widelcem twaróg wymieszany z pozostałymi składnikami.

Nadzienie: Twaróg rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.

Etap 4

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem
Wyrośnięte ciasto podzielone na części i uformowane.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 części. Z każdej części ciasta uformować kulę, mocno ją spłaszczyć, ponacinać na około (środek zostawić cały). Każdy nacięty kawałek uformować w promyk słoneczka. Drożdżowe słoneczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 5

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem

Każdy promyk naciąć w środku nożem. Ciasto przykryć i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia. Następnie w środku każdego słoneczka zrobić wgłębienie (np. małym kieliszkiem lub nakrętką od napoju). Do wgłębień rozłożyć serowo-miętowe nadzienie.

Etap 6

Drożdżowe kurkumowe słoneczka z miętowym serem

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.