Sposób przygotowania:
Drożdżowe miśki
Do garnuszka wkładamy drożdże, dodajemy do nich cukier i mieszamy dopóki się nie ruzpuszczą, następnie dodajemy do nich ciepłą wodę oraz ciepłe, rozpuszczone masło - po wymieszaniu wlewamy do mąki.
Dokładnie zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-45 minut).
Wyrośniete ciasto dzielimy na 5 częsci. jabłka obieramy, wyrawamy srodek i kroimy je w zgrabną, niezbyt małą kostkę.
Z każdej częsci ciasta formujemy brzuszek (z wgłębieniem w środku) oraz głowę i łapki, które doklejamy. Do wgłebienia wkładamy jabłka.
Ciasto w całosci smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy bułeczki przez 25 minut w temp 180*
Dokładnie zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-45 minut).
Wyrośniete ciasto dzielimy na 5 częsci. jabłka obieramy, wyrawamy srodek i kroimy je w zgrabną, niezbyt małą kostkę.
Z każdej częsci ciasta formujemy brzuszek (z wgłębieniem w środku) oraz głowę i łapki, które doklejamy. Do wgłebienia wkładamy jabłka.
Ciasto w całosci smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy bułeczki przez 25 minut w temp 180*