Sposób przygotowania:
Drożdżowe oponki
Mąkę przesiewamy a następnie mieszamy z drożdżami suchymi,ze świeżymi robimy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i dobrze zarabiamy a następnie dodjemy tłuszcz i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia( na około 1,5 godz.) Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około1 cm.i za pomocą np.szklanki i kieliszka wycinamy duże kółka a następnie w nich np.kieliszkiem wycinamy na środku dziurkę. Gotowe oponki układamy na bacie lekko opruszonym mąką,przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia(około 30 min.) Wyrośnięte oponki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu odkładając na ręczniki papierowe. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem,lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego :)