pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Drożdżowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tłusty czwartek blisko a więc pora na pyszne wypieki dlaczego więc nie oponki na drożdżach lekko pachnące pomarańczą i polane czekoladą lub jeżeli ktoś woli lukrem

Drożdżowe oponki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe oponki

 

 

  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe oponki
Mąkę przesiewamy a następnie mieszamy z drożdżami suchymi,ze świeżymi robimy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i dobrze zarabiamy a następnie dodjemy tłuszcz i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia( na około 1,5 godz.) Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około1 cm.i za pomocą np.szklanki i kieliszka wycinamy duże kółka a następnie w nich np.kieliszkiem wycinamy na środku dziurkę. Gotowe oponki układamy na bacie lekko opruszonym mąką,przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia(około 30 min.) Wyrośnięte oponki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu odkładając na ręczniki papierowe. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem,lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego :)
Drożdżowe oponki
Etap 1Z podanych składników zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu rozwałkowujemy je
Drożdżowe oponki
Etap 2 Wycinamy oponki i odstawiamy je do podrośnięcia
Drożdżowe oponki
Etap 3 Wyrośnięte oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron
Drożdżowe oponki
Etap 4 Usmażone i przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem,lukrujemy lub polewamy czekoladą

Tagi:

oponki.