Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierniczkiETAP 1
Masło wraz z miodem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Rozpuszczone lekko studzimy.
ETAP 2
Do przestudzonego dodajemy rozkruszone drożdże. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży
ETAP 3
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do przesianej dodajemy jajka, przyprawę do piernika, sodę, cukier puder oraz kakao. Składniki łączymy ze sobą, dodając do nich przygotowane masło z miodem i drożdżami.
ETAP 4
Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 5
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki w dowolnych kształtach. Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki z wierzchu smarujemy jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Już takie możemy podać na stół, lecz polecam udekorować je lukrem.
ETAP 6
LUKIER:
Białko delikatnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy do niego sól i stopniowo cukier puder. Ilość dodanego cukru zależy od wielkości jajka. Gotowy lukier powinien być lejący, ale na tyle twardy by nie spływał z pierniczków. Udekorowane pierniczki pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
AldiNonia
SylaUla
gusia1000