SUPERPRZEPIS

Drożdżowe pierniczki

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżowe pierniczki Więcej zdjęć (5)

To pierniczki na ostatnią chwilę. Na ostatnią, bo nie potrzebują leżeć by nawilgły. Pierniczki wychodzą mięciutkie zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam.

Składniki:

Drożdżowe pierniczki

CIASTO:

  • 4 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,5 przyprawy do piernika (30 gram razem),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 50 gram świeżych drożdży,
  • 120 gram masła,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 1 łyżka kakao

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania pierniczków

LUKIER

  • 1 białko,
  • Ok 25 dag cukru pudru,
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierniczki

ETAP 1

Drożdżowe pierniczki
Miód wraz z masłem rozpuszczamy

Masło wraz z miodem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Rozpuszczone lekko studzimy.

ETAP 2

Drożdżowe pierniczki
rozkruszone drożdże dodajemy do masła

Do przestudzonego dodajemy rozkruszone drożdże. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży

ETAP 3

Drożdżowe pierniczki
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do przesianej dodajemy jajka, przyprawę do piernika, sodę, cukier puder oraz kakao. Składniki łączymy ze sobą, dodając do nich przygotowane masło z miodem i drożdżami.

ETAP 4

Drożdżowe pierniczki
Zagniatamy jednolite ciasto

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 5

Drożdżowe pierniczki
Pierniczki przed pieczeniem smarujemy jajkiem

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wykrawamy pierniczki w dowolnych kształtach. Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki z wierzchu smarujemy jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Już takie możemy podać na stół, lecz polecam udekorować je lukrem.

ETAP 6

Drożdżowe pierniczki
Dowolnie lukrujemy pierniczki

LUKIER:
Białko delikatnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy do niego sól i stopniowo cukier puder. Ilość dodanego cukru zależy od wielkości jajka. Gotowy lukier powinien być lejący, ale na tyle twardy by nie spływał z pierniczków. Udekorowane pierniczki pozostawiamy do zastygnięcia lukru.