Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierniczki
Masło stopić i do gorącego dodać płynny miód, wymieszać.Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, drożdżami, sodą, pieprzem i przyprawą do piernika, następnie dodać płynne masło z miodem i jajko, całość dokładnie zagnieść pod koniec zagniatania dodać suszone owoce. Zagniecione ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2-3 godzinki, aby odpoczęło w temp. pokojowej.
Ciasto na pierniki po upływie 2-3 godzin rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć pierniki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 190st około 15 minut.
Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować idealnie nadaje się lukier którym wystarczy polać całe pierniczki lub dekoracyjnie je polukrować.
Ciasto na pierniki po upływie 2-3 godzin rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć pierniki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 190st około 15 minut.
Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować idealnie nadaje się lukier którym wystarczy polać całe pierniczki lub dekoracyjnie je polukrować.