iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pierniczki idealne dla tych co nie mieli czasu, aby upiec pierniki wcześniej z tego przepisu możemy piec na ostatnią chwilę bo są od razu mięciutkie.

Drożdżowe pierniczki

Składniki:

Drożdżowe pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierniczki
Masło stopić i do gorącego dodać płynny miód, wymieszać.Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, drożdżami, sodą, pieprzem i przyprawą do piernika, następnie dodać płynne masło z miodem i jajko, całość dokładnie zagnieść pod koniec zagniatania dodać suszone owoce. Zagniecione ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2-3 godzinki, aby odpoczęło w temp. pokojowej.

Ciasto na pierniki po upływie 2-3 godzin rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć pierniki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 190st około 15 minut.

Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować idealnie nadaje się lukier którym wystarczy polać całe pierniczki lub dekoracyjnie je polukrować.