Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki drożdżowe
Na początku w rondelku połącz masło z miodem i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Mąkę przesiej i połącz z cukrem pudrem, sodą, a także przyprawą do ciasteczek korzennych i kakao. Kolejno dodaj jajko, chłodne masło z miodem, mleko oraz pokruszone drożdże. Składniki wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, niezbyt cienko.Foremkami wytnij pierniczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (długość pieczenia zależy od grubości pierniczków, zbyt długo pieczone twardnieją).Po upieczeniu wystudź na kratce. Możesz je ewentualnie polukrować.