Sposób przygotowania:
Pierogi z grzybami i mięsem
Farsz : Grzyby namoczyć i ugotować. Potem odcedzić. Cebulę pokroić i w kostkę i podsmażyć na oleju. Oba boczki i grzyby zmielić do miski w maszynce do mięsa na grubym sitku. Do zmielonych składników dodać cebulę, przyprawy i wymieszać farsz. Ciasto : Do miski wsypać mąkę i sól. wlać wodę i rozbełtane z olejem jajka. Wymieszać ciasto a potem przełożyć je na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Porcje ciasta wałkować, wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ) nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi po czym układać je na ściereczce aby się do siebie nie dotykały. Zagotować dużą ilość wody z odrobiną soli, na wrzątek kłaść partiami pierogi i gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Pierogi można spożywać okraszone lub nie z dowolną surówką.
redakcja
zbysiowa
zewa
Dziękuję :)
zewa
Madziu jeszcze nie nauczyłam się gotować dla trzech osób, pierożki jeszcze są więc częstuj się, smacznego :)
jaNina
zewa
Smacznego :)