Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki do barszczuEtap I
Roztarte z cukrem drożdże łączymy z 3/4 szklanki ciepłego mleka i 4 łyżkami mąki. Dobrze rozmieszany rozczyn pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Etap II
Gdy zaczyn nam wyrośnie dodajemy pozostałe składniki:
-resztę mleka,
-żółtka,
-sól,
-mąkę
oraz roztopiony wcześniej i przestudzony tłuszcz.
Mieszamy składniki i gdy całkowicie będą ze sobą połączone pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple.
Etap III
Gdy ciasto rośnie, my zabieramy się za farsz.
Ugotowane do miękkości mięso drobiowe i upieczone z cebulką pieczarki mielimy w maszynce i podsmażamy na margarynie, na końcu dobrze doprawiając solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Etap IV
Wyrośnięte ciasto dzielimy sobie na dwie części. Jedną wałkujemy na placek o grubości ok 4 mm a drugą pozostawiamy nadal pod przykryciem. Na rozwałkowanym cieście wycinamy krążki o średnicy ok 10 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy. Pozostawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Gotowe smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok 20 minut w temp. 190 st C.