Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe pierożki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierożki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem to wyśmienity dodatek do czystego czerwonego barszczu.

Drożdżowe pierożki z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, rozetrzeć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, jaja, mąkę, sól i dokładnie wyrobić. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce i dużych oczkach lub drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pieczarki, podsmażyć. Przestudzić i wymieszać z serem i bułką tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto rozwałkować tak jak na pierogi, szklanką wycinać krążki, nakładać nadzienie i formować pierożki. Ułożyć na wyłożonej papierem po pieczenia blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut. 
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Pierożki można podawać na ciepło i na zimno