Sposób przygotowania:
Paszteciki wigilijne
Wyrabiamy rozczyn rozcierając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem odrobiny tzn łyżeczki mąki i cukru. Pozostałą mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski .Dodajemy jajka. Mieszamy delikatnie. Łączymy wyrośnięty rozczyn z drożdży z resztą składników.
Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość . Następnie dzielimy je na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na w miarę równy prostokąt. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek. Kroimy na 2 cm kawałki.
Układamy na blaszce .Smarujemy rozmąconym białkiem. Zostawiamy na 10 minut.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość . Następnie dzielimy je na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na w miarę równy prostokąt. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek. Kroimy na 2 cm kawałki.
Układamy na blaszce .Smarujemy rozmąconym białkiem. Zostawiamy na 10 minut.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.