Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Drożdżowe racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe placuszki będą smakowały nawet największym niejadkom

Drożdżowe racuchy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe racuchy

 

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 3-4 łyżki masła,
  • szklanka mleka,
  • szklanka mąki,
  • 1/4 kostki drożdży świeżych,
  • tłuszcz do smażenia,
  • puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy
Masło rozpuszczamy odstawiamy do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, a żółtka ucieramy z cukrem. Następnie wszystko łączymy: do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, rozpuszczone i ostudzone masło, utarte żółtka i pianę z białek. Mieszamy dokładnie wszystko(powinny ukazać się na powierzchni pęcherze powietrza), odstawiamy na parę minut, następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Drożdżowe racuchy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż pokarzą się pęcherzyki powietrza
Drożdżowe racuchy
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Tagi:

jajko jajka