eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami. Dobre na obiad lub na pyszny podwieczorek do aromatycznej kawki.

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami

Składniki:

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami

ciasto

reszta składników

  • 6 jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • dżem wiśniowy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami

przygotowanie jabłek

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Umyte i obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka na ćwiartki i później na plasterki.

przygotowanie ciasta

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Przygotować dwa opakowania suszonych drożdży.

Przygotować 16 gram suszonych drożdży - dwa opakowania.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Przygotować dwieście pięćdziesiąt ml cukru.

Przygotować szklankę 250 ml cukru.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Przygotować dwieście pięćdziesiąt ml mleka.

Przygotować 250 ml mleka.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Przygotować dwieście pięćdziesiąt ml oleju.

Przygotować 250 ml oleju rzepakowego.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Przesiać mąkę do miski.

Kilogram mąki przesiać przez sitko do miski.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Do mąki dodać pozostałe składniki ciasta i całość wyrobić.

Do mąki dodać mleko, olej, rozbełtane jajka, cukier, drożdże, ocet i wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami
Pokrojone jabłka dodać do ciasta.

Do ciasta dodać pokrojone jabłka.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe racuchy Eli z jabłkami

Ciasto z jabłkami wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć okrągłe placki rumieniąc z obu stron. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem.

Smacznego!


Tagi:

racuchy danie