kalina027

kalina027

Kucharz
[Przepisów: 12]

drożdzowe racuchy z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

rewelacyjne z gruszką , jabłkiem a nawet z miksem owoców co kto lubi to wrzuca.

drożdzowe racuchy z owocami

Składniki:

drożdzowe racuchy z owocami

 

  • 25 dag mąki
  • 12 dag drożdży
  • 25 ml mleka
  • 5 dag cukru
  • 2 jaja
  • 25 dag masła
  • olej do smażenia
  • owoce(jakie kto lubi mrożone też się nadają.)

Sposób przygotowania:

drożdzowe racuchy z owocami
Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki .Pozostawić do wyrośnięcia. Jajka rozbić oddzielić żółtka od białek , z białek ubić sztywną pianę i dodawać żółtka.Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę i roztopione masło.Wymieszać, powoli dodawać ubite jajka. Wyrabiać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza dodać owoce.Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzać olej , ciasto zamieszać łyżka i wykładać razem z owocami na patelnie ,smażyć z obu stron. Podać posypane cukrem.