marchewka1412

marchewka1412

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Drożdżowe racuszki z octem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja Ciocia takie robiła- nauczyłam się od niej

Drożdżowe racuszki z octem

Składniki:

Drożdżowe racuszki z octem

 

  • 3 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smarowania patelni
  • 1,5 łyżki octu

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z octem
Utrzeć drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki .Zostawić żeby rozczyn urósł . Wymieszać jajka z rozczynem , mąką , szczyptą soli i octem .Niech postoi aż podwoi objętość .
Patelnię natłuścić oleje ( najlepiej pędzelkiem ) i nagrzać . Kłaść porcje ciasta i smażyć małe placuszki z jednej i drugiej strony .
Podawać posypane cukrem pudrem , albo ze słodkim sosem, albo z konfitura owocową .

Tagi:

jajko jajka