Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik.

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Składniki:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

Wykonanie ciasta:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami
Z podanych składników wykonujemy drożdżowe ciasto.

Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki.
Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby pięknie wyrosło.

Nadzienie:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami
Z podanych składników wykonujemy wiśniowe nadzienie.

Nadzienie: W połowie mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy. Do przestudzonego dodajemy wiśnie odciśnięte z soku i pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy.

Formowanie rogalików:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami
Następnie formujemy z nadzieniem rogaliki drożdżowe.

Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki.

Do pieczenia:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami
Rogaliki uformowane układamy na blaszkach z papierem.

Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną.

Pieczenie:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami
Rogaliki pieczemy w piekarniku do ładnego zrumienienia się.

Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Podanie:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami
Gotowe rogaliki z wiśniami podajemy na podwieczorek. Smacznego.

Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików.