Sposób przygotowania:
Rogale dyniowe z jabłkamiETAP 1:
Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, dodać mąkę, puree z dyni, jajka i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Wyrabiać ciasto mikserem przez około 5 minut. Następnie dodać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
Miskę nakryć folią spożywczą o wstawić na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
ETAP 3:
NADZIENIE: obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i budyniem w proszku.
ETAP 4:
Ocieplone ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.
ETAP 5:
Każdą cześć ciasta wałkować po kolej na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać po porcji nadzienia z jabłek i zwijać kształtując rogaliki.
ETAP 6:
Układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
*składniki farszu wymieszać tuż przed nadziewaniem rogalików
*jeśli jabłka są kwaśne należy dodać cukru do smaku
gosiapiotrek23
anemon
zbysiowa
anemon
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2