Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z kajmakiem
1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 2.Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło. 4.Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki. 5.Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły. 6.Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.