Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami- ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie. Każdemu będą smakować.

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 g masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 60 g rodzynek.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami

Przygotowanie ciasta

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami
Przygotowuję rozczyn. Dodaję do pozostałych składników i wyrabiam ciasto.

Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto.

Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.

Formowanie rogalików

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami
Ciasto kroję na porcje. Układam czekoladę i rodzynki. Zwijam w rogaliki.

Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, tworząc okrąg.

Ciasto kroję na trójkąty.

Na każdy kawałek ciasta kładę po kostce czekolady oraz po kilka sztuk rodzynek. Ciasto zwijam w rogaliki.

Pieczenie

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami
Przygotowane rogaliki układam na blaszce i piekę.

Rogaliki układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.