Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkamiPrzygotowanie ciasta
Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto.
Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
Formowanie rogalików
Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, tworząc okrąg.
Ciasto kroję na trójkąty.
Na każdy kawałek ciasta kładę po kostce czekolady oraz po kilka sztuk rodzynek. Ciasto zwijam w rogaliki.
Pieczenie
Rogaliki układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.