SUPERPRZEPIS

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem

Pyszne drożdżowe rogaliki. Pulchne. Bogato nadziane. Polecam. Wychodzi 3 blaszki. Na podwieczorek. Na poczęstunek. Do pracy. Polecam.

Składniki:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki 30%
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Nadzienie:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka rodzynek

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem

Wykonanie rozczynu i ciasta:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem
Wykonujemy rozczyn drożdżowy a następnie ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka lub śmietanki.

Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem
Następnie składniki na nadzienie przekładamy do miski i mieszamy.

Składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.

Formowanie rogalików:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem
Następnie formujemy rogaliki z nadzieniem z powidła.

Ciasto dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zwijamy formując rogaliki.

Do pieczenia:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem
Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem.

Tak wykonane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ rogaliki znacznie urosną. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Pieczenie:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem
Rogaliki drożdżowe pieczemy do zrumienienia i studzimy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumieniania się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Podanie:

Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłem
Rogaliki wystudzone podajemy. Smacznego zyczę.

Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki rogalików.