Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki na kremówce z powidłemWykonanie rozczynu i ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka lub śmietanki.
Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Formowanie rogalików:
Ciasto dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zwijamy formując rogaliki.
Do pieczenia:
Tak wykonane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ rogaliki znacznie urosną. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Pieczenie:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumieniania się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Podanie:
Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki rogalików.
skuter5
Babeczka35
Super :) Polecam :)
skuter5
Babeczka35
Dziękuję :)