slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Budyń dyniowy (domowy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowy budyń dyniowy w pięknym jesiennym kolorze. Domowy budyń to pyszna propozycja na zdrowy mleczny deser dla dzieci i dorosłych. Polecam

Budyń dyniowy (domowy)

Składniki:

Budyń dyniowy (domowy)

 

Sposób przygotowania:

Budyń dyniowy (domowy)
Ze szklanki mleka odlewamy 1/4. Mniejszą ilość mleka mieszamy z żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko blendujemy z puree dyniowym, cukrem i cynamonem. Przelewamy dyniowe mleko do garnka i dodajemy masło, zagotowujemy.

Do gotującego się mleka dyniowego wlewamy rozprowadzone w mleku żółtko z mąką i mieszamy. Zagotowujemy budyń cały czas mieszając.

Gotowy budyń dyniowy przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.