Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne drożdżowe rogaliki z masą kajmakową polane czekoladę, będą doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem
Do mąki wsypać drożdże, cukier, żółtko, ciepłe mleko i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.- 1 godz. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 12 równych trójkątów i na każdym nałożyć po łyżeczce kajmaku. Zawijać rogaliki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki zachowując odstęp i posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temp. ok.220 °C przez około 15- 20 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone rogale.
Drożdżowe rogaliki z kajmakiem
Przygotować ciasto drożdżowe i dać do wyrośniecia.
Drożdżowe rogaliki z kajmakiem
Ciasto podzilić na pół, rozwałkować i pokroić na 12 części.
Drożdżowe rogaliki z kajmakiem
Na każdym trójkącie kłaść po łyżeczce kajmaku, zawijać rogale.
Drożdżowe rogaliki z kajmakiem
Przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować białkiem i upiec.