Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Krucho-drożdżowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krucho-drożdżowe rogali mogą być nadziewane marmoladą lub gęstym budyniem. W każdej wersji są bardzo smaczne i długo zachowują świeżość. Z tej porcji wychodzi bardzo dużo rogalików.

Krucho-drożdżowe rogaliki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucho-drożdżowe rogaliki

 

 

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowe rogaliki
Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać koła, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać marmoladę lub budyń i zawijać rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Krucho-drożdżowe rogaliki
Krucho-drożdżowe rogaliki
Krucho-drożdżowe rogaliki
Krucho-drożdżowe rogaliki