Sposób przygotowania:
Drożdżowe roladki
Mleko podgrzewamy tak, by było letnie. dodajemy do niego pokruszone drożdże po łyżce cukru i mąki. dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie na parze ucieramy żółtka z cukrem i solą- powinna powstać jednolita masa, a cukier ma się rozpuścić. Masa powinna mieć temp. pokojową, gdyby była zbyt ciepła należy ją wystudzić. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz ubite jajka. Dokładnie zagniatamy ciasto drożdżowe po czym odstawiamy je do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta odrywamy po kawałku i wałkujemy na placki o grubości ok. 1 cm, które smarujemy dżemem i zwijamy w roladę. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia a następnie wykładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach.