zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

SUPERPRZEPIS

Drożdżówki - zakręcone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze są jeszcze ciepłe. Poszperałam w zamrażarce i wydobyłam borówki, dodałam do bułeczek, ale wyszły pyszne.

Drożdżówki - zakręcone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki - zakręcone

 

  • Nadzienie :
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 1 duże jajko
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 szk borówek amerykańskich ( u mnie mrożone )
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • ok 1 szk lukru ( cukier puder i słodka śmietanka )

 

  • dodatkowo :
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki - zakręcone
Masło roztopić w rondelku i przestudzić.

Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem. Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto. Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta. Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe. Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.

Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.

Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.

Posmarować je białkiem.

Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.

Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.
Drożdżówki - zakręcone
ciasto rozwałkować i posmarować białkiem.
Drożdżówki - zakręcone
na cieście rozłożyć nadzienie i borówki.
Drożdżówki - zakręcone
pocięte na kawałki ciasto rozłożyć na blasze.
Drożdżówki - zakręcone
upiec drożdżówki i polać przygotowanym lukrem