Sposób przygotowania:
Drożdżówki - zakręcone
Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem. Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto. Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta. Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe. Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.
Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.
Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.
Posmarować je białkiem.
Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.
Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem. Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto. Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta. Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe. Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.
Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.
Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.
Posmarować je białkiem.
Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.
misia5
zewa
Dzięki Moniczko. Takie drożdżówki chyba najszybciej u nas znikają i to jeszcze ciepłe :)