SUPERPRZEPIS

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kokosowe ciastka z brązowego ryżu Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są przepyszne. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem.

Składniki:

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu

Około 10 sztuk:

  • 1 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (1 szklanka = 250 ml; około 160g)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 6 syropu z agawy (lub miodu)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu

Ryż:

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu
Można użyć dowolnego gatunku ryżu, niekoniecznie brązowego..

Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony.

Masa:

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu
Masa powinna być dokładnie połączona, lekko gęsta.

Wszystkie składniki (bez wiórek) zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.

Formowanie:

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu
Ciasteczka powinny być dość płaskie, aby lepiej się piekły.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą kuleczkę spłaszczyć i umieścić na blasze uprzenio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu
Upieczone ciasteczka muszą być delikatnie zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-18 stopni w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

ciastka