migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Małe drożdżowe ślimaczki nadziewane marmoladą. Ładnie sie prezentuja i wspaniale smakują. Moja córeczka je uwielbia.

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą
Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do mleka dodać cukier i rokruszone drożdże, dokładnie wymieszać aby składniki się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodac żółtko i przestudzoną roztopioną margarynę, wymieszać. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia. Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować marmoladą. Ciasto zwinąć w roladkę, wzdłuż dłuższego boku.Pokroić na kawałki o szerokości ok 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą
Etap 1 Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą
Etap 2 Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować marmoladą.
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą
Etap 3 Ciasto zwinąć w roladkę, wzdłuż dłuższego boku.Pokroić na kawałki o szerokości ok 1,5-2 cm.
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą
Etap 4 Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.