szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ślimaczki drożdżowe z ulubionymi powidłami

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

 

  • 1, 5 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 20 gram cukru
  • 20 gram drożdży
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki ulubionych powideł
  • olej

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z powidłami
2 łyżki masła stopić. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać żółtko. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Wlać do mąki razem z masłem. Wyrobić ciasto, następnie odstawić na godzinę.Ciasto rozwałkować i posmarować ulubionymi powidłami, zwinąć i pociąć na plasterki, ułożyć na blasze posmarowanej masłem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

mak