akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świetny sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W tym przypadku, drożdżowe ślimaczki nadziałam powidłami śliwkowymi. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie, puchate i delikatne. Polecam.

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
  • powidła śliwkowe (np. domowej roboty)
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

ETAP 1:

Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Wlać mleko, wbić jajka i dodać żółtka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na około 60-90 minut w cieple do podwojenia objętości.

ETAP 2:

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Wysmarować go powidłami. Ciasno zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na około 15 równych części. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą dłoni delikatnie je spłaszczyć. Odstawić na około 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

ETAP 3:

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!