Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z powidłamiETAP 1:
Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Wlać mleko, wbić jajka i dodać żółtka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na około 60-90 minut w cieple do podwojenia objętości.
ETAP 2:
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Wysmarować go powidłami. Ciasno zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na około 15 równych części. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą dłoni delikatnie je spłaszczyć. Odstawić na około 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
ETAP 3:
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!
LauraLaura