Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z serem
Mąkę wsypać do naczynia, mleko podgrzać, połowę wlać do mąki a w drugiej połowie rozpuścić drożdże i 2 łyżeczki cukru, żółtka utrzeć z 3 łyżeczkami cukru, margarynę Kasię rozpuścić i wlać wszystko do mąki ; drożdże, żółtka i margarynę. Ciasto wyrobić na gładkie i sprężyste. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Składniki na masę serową włożyć do misy robota i zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Obie kolejno rozwałkować na placek o rozm ok 40x25 cm posmarować masą serową i zwinąć krótszym bokiem w rulonik.
Pokroić w 3 cm krążki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180 st a bułeczki nam tym czasie podrosną.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ślimaczki rozmąconym białkiem i posypać jagodami. Piec ok 30-40 min. na złoty kolor.
Składniki na masę serową włożyć do misy robota i zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Obie kolejno rozwałkować na placek o rozm ok 40x25 cm posmarować masą serową i zwinąć krótszym bokiem w rulonik.
Pokroić w 3 cm krążki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180 st a bułeczki nam tym czasie podrosną.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ślimaczki rozmąconym białkiem i posypać jagodami. Piec ok 30-40 min. na złoty kolor.
Madzia78