Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z serem
W dużym kubku zrobić rozczyn: drożdże połączyć z odebranymi od całości łyżeczką cukru i łyżeczką mąki oraz letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, włożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ser dokładnie utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm, posmarować masą serową i ewentualnie posypać rodzynkami. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12-14 plastrów. Pokrojone plastry ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Jeszcze ciepłe ślimaczki polać lukrem o konsystencji gęstej śmietany, utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odłożyć na kratkę do wystudzenia.
misia5
edytaha
Częstuj się Monisiu :)
gosia56
edytaha
Wobec tego zapraszam Gosiu :)
zewa
edytaha
No niestety Ewuś, rozeszły się jak... ciepłe bułeczki, hihi :)