Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem oblane białym lukrem są wyjątkowo smaczne. Mają cudowny maślany smak a za sprawą dodatku rabarbaru nie są zbyt słodkie.

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem

na ciasto :

na nadzienie i wierzch:

  • 17 dag obranego rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • ewentualnie troszkę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem

Przygotowanie rozczynu:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Rozczyn pozostawiamy na 10 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru. Dodać 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Przykryć rozczyn i pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.

Przygotowanie ciasta:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Dokładnie wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz .

Do pozostałej mąki dodajemy cukry,szczyptę soli,wyrośnięty rozczyn i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przestudzone masło,mieszamy.

Stopniowo mieszamy z 3 jajkami i wyrabiamy ok.10 min. drewnianą łyżką. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.

Przygotowanie nadzienia :

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Obrane łodygi rabarbaru kroimy w 1,5 cm kostkę

Obrany rabarbar kroimy w 1,5 cm kostkę. Mieszamy z cukrem.

Wałkowanie ciasta:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i nadajemy kształt prostokąta w wymiarach 27x30 cm i grubość 1 i 1/2 cm

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Lekko wyrabiamy. Następnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 27x30 cm. i grubość ok. 1 i 1/2 cm.

Zwijanie ciasta :

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Pokrojone plasterki ciasta układamy w odstępach na 2 przygotowanych wcześniej blaszkach

Na rozwałkowane ciasto nakładamy rabarbar wymieszany z cukrem zostawiając odstęp ok. 1 i 1/2 cm wokół brzegu. Ciasto ostrożnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Kroimy rulon na ok. 16 plasterków.

Układamy na 2 blaszkach w odstępach wyłożonych papierem do pieczenia ciast.
Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia.Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczenie ciasta:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Po upieczeniu drożdżówek wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy

Przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok.15 min. Po upieczeniu lekko studzimy.

Etap końcowy:

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
Po lekkim przestudzeniu smarujemy drożdżówki przygotowanym lukrem z cukru pudru i pozostawiamy do wyschnięcia lukru

Cukier puder wsypujemy do miski. Zalewamy go wrzącą wodą i szybko ucieramy. Dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Smarujemy przygotowanym lukrem drożdżówki. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.