Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z rabarbaremPrzygotowanie rozczynu:
W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru. Dodać 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Przykryć rozczyn i pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Przygotowanie ciasta:
Do pozostałej mąki dodajemy cukry,szczyptę soli,wyrośnięty rozczyn i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przestudzone masło,mieszamy.
Stopniowo mieszamy z 3 jajkami i wyrabiamy ok.10 min. drewnianą łyżką. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Przygotowanie nadzienia :
Obrany rabarbar kroimy w 1,5 cm kostkę. Mieszamy z cukrem.
Wałkowanie ciasta:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Lekko wyrabiamy. Następnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 27x30 cm. i grubość ok. 1 i 1/2 cm.
Zwijanie ciasta :
Na rozwałkowane ciasto nakładamy rabarbar wymieszany z cukrem zostawiając odstęp ok. 1 i 1/2 cm wokół brzegu. Ciasto ostrożnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Kroimy rulon na ok. 16 plasterków.
Układamy na 2 blaszkach w odstępach wyłożonych papierem do pieczenia ciast.
Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia.Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok.15 min. Po upieczeniu lekko studzimy.
Etap końcowy:
Cukier puder wsypujemy do miski. Zalewamy go wrzącą wodą i szybko ucieramy. Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Smarujemy przygotowanym lukrem drożdżówki. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.